Nieuws 2007

8-11-2007
Het is vandaag een heugelijke dag! Onze Boby is 1 jaar geworden en dus officieel puppy af!!!
Verder zijn we hard aan het werk geweest om de betonvloeren te kunnen storten op de begane grond (waar ooit onze keuken zal komen....) en in de garage! Het resultaat is helemaal goed, je kunt nu een veel beter beeld krijgen van de ruimtes, en het ziet er ook een stuk netter uit, niet waar?

  


De herfst heeft nu zijn grijze intreden gedaan, helaas geen lekker najaarszonnetje meer, het is nu wachten op de eerste sneeuw. Nachtvorst hebben we al een paar keer gehad, mijn kuipplanten hebben dat niet helemaal overleefd...
De verwarming is nu ook overal aangesloten en geprogrammeerd, wat wel wat voeten in de aarde heeft gehad, de verwarmingsketel heeft flink tegengestribbeld, maar nu werkt alles naar behoren! Toch een paar avonden in de kou moeten zitten, maar gelukkig hebben we een losse verwarming op olie, en die hebben we dan ook ingezet!


Vanaf half november gaat onze aannemer de Scierie onder handen nemen, de uitbouw zal opnieuw worden opgetrokken, verdiepingsvloeren verlaagd en verhoogd, balken vervangen, houten terrasen aangelegd. Daar verheugen we ons erg op, omdat we dan in de winter kunnen beginnen met het buitenom aankleden van onze toekomstige woning!


Bij deze ook een bedankje aan al die mensen die ons al een aanvraag hebben gestuurd voor het huren van de bovenwoning, uw geduld zal nog even op de proef moeten worden gesteld, maar vanaf februari 2008 bent u van harte welkom!!!


25-9-2007
Eindelijk weer eens een bijdrage van ons!
We hebben een heerlijke zomer gehad, behalve in augustus toen het net als in Nederland veel heeft geregend, helaas...
Voor de bouwvakantie is gelukkig het beton gestort in de Scierie en de aanbouw, zodat we daar nu een solide vloer hebben om straks in de winter te beginnen met het zetten van de buitenmuren.


Op 10 augustus hebben we de verjaardag van Bart gevierd met de hele familie en goede vrienden. In totaal een groep van 22 personen, die we met een beetje improviseren allemaal een slaapplekje hebben kunnen geven. Gelukkig was het de zaterdagmiddag van de BBQ heerlijk weer, terwijl het daarvoor en daarna echt heeft gegoten van de regen!!! Ook het net gestorte beton was op tijd droog, zodat we een groot overdekt terras hadden waar we met z’n allen konden ontbijten en dineren.

 

Ook het apartement boven schiet echt lekker op, de badkamer is al helemaal klaar, evenals een van de slaapkamers. Door het weghalen van het plafond hebben we nu een heerlijk hoge en lichte ruime woonkamer. We gaan gestaag verder met het beitsen van de vele balken en het nieuwe dakbeschot, dan is de vloer aan de beurt en daarna gaan we de keuken plaatsen. Zoals het er nu uit ziet kunnen we gaan verhuren vanaf volgend jaar februari!!! Weliswaar is het dan nog niet geschikt voor 8 tot 10 personen, maar met 6 volwassenen en 2 kinderen moet het zeker gaan lukken.

 

Voor Bart is het nieuwe schooljaar weer begonnen, elke ochtend wandelen we met z’n tweetjes en Boby naar de bus (die geweldige roze!) alwaar iedereen netjes in de rij wacht om te mogen instappen. Verbazingwekkend dat Bart na 9 maanden zo goed frans kan spreken en verstaan!


Het jachtseizoen is geopend in Frankrijk, dat duurt (helaas) tot en met maart 2008. Dit betekent dat je niet meer overal kunt gaan wandelen in het weekend, omdat de lokale jagers gebieden afzetten die je beter niet betreedt....! Op zich wel jammer omdat dit ook het seizoen is van de bramen en de paddestoelen zoeken. Dat laatste lijkt hier wel een nationale sport, onze buurman komt regelmatig met een mand vol Cèpes, Girolles en andere soorten die wij niet kennen het bos uit struinen. Voorlopig gaan wij ons daar niet aan wagen, je moet er niet aan denken om de verkeerde paddestoelen te eten, nietwaar? Overigens kun je met je “oogst” naar een pharmacie of een ander aangewezen punt gaan om deze te laten controleren!

Heerlijk zoals hier de seizoenen zich afwisselen, na een prachtige lente en een klein beetje mislukte zomer hopen we nu op een rustig najaar (niet te veel stormen!) en een witte winter!

Tot de volgende keer!!!


22-5-2007
Weer een maand verder, en het is hier prachtig weer geweest! Veel te warm voor de tijd van het jaar en veel te droog, maar dat is natuurlijk altijd beter dan te nat!!
Regelmatig trekken we er op uit om te wandelen, en de laatste keer was dat naar “La roche du grand Tetras”. Vanaf dat punt heb je een geweldig uitzicht over onze vallei. Je kunt deze rondwandeling helemaal uitlopen (duurt ongeveer 5 uur) of je kunt een beetje smokkelen en een een stuk afsnijden, maar ook dan ben je nog zeker 3 uur onderweg! Maar het mooiste is dat je niet de auto hoeft te pakken, je kunt direct lekker gaan wandelen vanuit ons huis. Bovendien zijn de meeste van deze paden ook zeer geschikt om te mountainbiken!

 

Verder alvast een tip voor een leuke dag met de kinderen: Op de Col de la Schlucht ligt een grote zomer-rodelbaan van 850 meter lengte. Je gaat naar boven met een stoeltjeslift en komt naar beneden op een rodel! Daarna lekker lunchen bij de Auberge van Grandmère Clothilde, bij het meer van Longemer. Zij is alleen tussen de middag geopend van 12.00 tot 15.00 en serveert maar 1 menu...een heerlijk omelette met spek en paddestoelen. Het is er altijd druk, dus niet te laat aankomen!!

   


Ondertussen proberen we onze tuin ook een beetje bij te houden, en zijn vol goede moed van start gegaan om een groententuin te maken, en andere planten en struiken die nu nog overal verspreid staan hier zolang neer te zetten in afwachting van het grote werk.

De verbouwing van het appartement op de etage gaat rustig verder, volgens planning. Nu dan ook eindelijk de dakramen zijn geplaatst is het hier veel lichter en ruimtelijker geworden! We hopen dit rond augustus klaar te hebben, zodat we eindelijk gasten kunnen ontvangen!


10-4-2007
Het is eindelijk toch lente geworden in de Vogezen! Nu mochten we toch al niet klagen want het is een redelijk zachte winter geweest, alleen had die nog een venijnig staartje! Op 24 maart jl. hebben we het de hele dag zonder electriciteit moeten doen omdat er zoveel sneeuw was gevallen dat de kabels het niet meer aan konden. Dat betekent geen school, geen verwarming etc. Dus hebben we lekker de hele dag afval van de verbouwing buiten staan opstoken, dat was leuk en lekker warm. ’s Avonds rond de kleine oliekachel en kaarsjes aan, heel gezellig eigenlijk!


De week erna is het gaan dooien, en is het volgende grote project van start gegaan: de “Fosse toutes Eaux”!!
Op bijgaande foto’s de enorme septictank waarin alle afvoeren uitkomen, dus zowel toiletten als keuken en badkamer. Vervolgens wordt het water uit deze tank gepompt naar een drainageveld van 6 x 10 meter, alwaar het langzaam door buizen naar beneden sijpelt door zand en kiezels. Op deze manier zouden ongeveer 85% van de kwalijke stoffen uit het water verdwenen zijn, alvorens het weer de natuur ingaat.
Een week lang grote graafmachines die af en aan reden met zand en kiezels, maar het resultaat mag er zijn! Wij zijn overigens de eerste in ons dorp die de Fosse Septique volgens de nieuwe normen aanleggen, dus we hadden wel wat bekijks!

    


Het benedenappartement is klaar en bewoonbaar, dus zijn we naar beneden verhuisd. Albert is boven begonnen met het slopen van het oude dak en het aanpassen van de slaapkamers, de nieuwe keuken en badkamer. Helaas gaat het iets langer duren dan we hadden gehoopt, omdat we de indeling wat gaan veranderen, maar dat kunnen we beter nu doen, dan straks als we dachten klaar te zijn, niet waar?
Dus nog even geduld, het verhuren van de appartement laat nog even op zich wachten. Maar natuurlijk is iedereen ten alle tijden welkom om in ieder geval al een kijkje te nemen bij ons, mocht je in de buurt zijn!


21-2-2007
We zijn inmiddels ruim een maand in Bois de Champ, en tot op heden bevalt het ons zeer goed!

In januari hebben we een weekje onvervalste winter gehad met een flinke laag sneeuw en min 18 graden. Boby heeft dus zijn eerste sneeuwduik al kunnen maken!

     


Bart gaat elke ochtend om 07.45 uur de deur uit om met de bus naar school te gaan in Belmont sur Buttant, om 's avonds rond 17.00 uur weer thuis te komen. Tussen de middag komt hij gelukkig ook naar huis om even te eten. Het valt ons reuze mee hoe goed hij alles oppikt, hij is al uitgenodigd op een verjaardag en heeft al in een toneelstukje opgetreden. Ook op school wordt hij uitstekend opgevangen en zijn Frans wordt elke dag iets beter, maar dat heeft natuurlijk wel een paar maanden tijd nodig...

Met de verbouwing van ons appartement op de begane grond gaat het voorspoedig, we verwachten over anderhalve week te kunnen verhuizen naar beneden. De foto's van het eindresultaat volgen snel!


Begin maart zal ook de nieuwe fosse septique worden aangelegd. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde! Omdat er voor het afgevoerde water een uitvloeiveld nodig is van 60m2 zodat het gezuiverd kan worden door middel van grind en zand voordat het weer in onze beek uitkomt, moet er ook een enorme pomp geplaatst worden, en dat kost natuurlijk extra geld... Maar allez, het is veel beter voor het milieu en bovendien verplicht.

Ook de nieuwe betonvloeren en aanbouw van de Scierie zullen dan gemaakt worden, dus kun je zeggen dat het begin van de verbouwing van onze eigen woning ook gestart gaat worden!

Als we naar de benedenverdieping zijn verhuisd, zullen we beginnen met het verwijderen van het oude dakbeschot en het maken van de 2 nieuwe badkamers, dus voorlopig gaan wij ons niet vervelen!


Bij deze ook bedankt aan ieder die ons een reactie heeft gestuurd via het gastenboek, dat vinden we altijd leuk om te lezen!


18-12-2006
De verhuizing staat nu gepland voor het weekeind van 12 januari.


Hoe vinden jullie onze nieuwe “waakhond”? Wat een dotje he? Hij heet Boby Du Rivage de Mille Etangs en hij komt op 17 januari bij ons in Bois de Champ wonen! Bart kan niet wachten tot het zover is!

 


Verder het dak wat nu echt helemaal klaar is, en wij vinden het echt meer dan mooi geworden, helemaal wat we in gedachten hadden!!! Complimenten aan de Firma Martin en Zoon uit Granges sur Vologne!


22 november 2006
Het hele dak wordt onder handen genomen, en hoe!!!
We hebben geluk dat we een geweldige aannemer hebben kunnen vinden die begrijpt hoe wij de houtzagerij willen opknappen, en zij zijn nu zo’n 3 weken bezig om voor ons een prachtig nieuw dak te maken. Aan de achterzijde is een dakkapel geplaatst, waardoor we op de bovenverdieping de ruimte hebben om de badkamer flink uit te breiden en een tweede badkamer te maken.

 


Op de benedenverdieping zijn we bezig met de laatste ruwe afwerkingen (wanden plaatsen, nieuwe electra aanleggen, nieuwe keuken, badkamer en toilet realiseren, vloeren leggen) en dan kunnen we beginnen met inrichten.


Voorlopig wordt dit onze woning, aangezien er nog bergen te verzetten zijn in de “Schuur”… Op dit moment bestaat die uit een (weliswaar nieuw) dak en de buitenmuren, maar het is toch echt de bedoeling dat wij daar ons gaan vestigen. Sinds januari 2005 zijn ook de wetten in Frankrijk aangescherpt met betrekking tot de fosse septique (riolering kent men eigenlijk alleen in de grotere steden, alle woningen hebben een eigen systeem voor de toiletten en de waterafvoer). Er moet nu dus eerst een zogenaamde studie worden gemaakt, en daarna zal het nieuwe systeem worden aangelegd, evenals de nieuwe betonvloeren.


Op 22 december a.s. gaan we dan echt naar Bois de Champ, en zal Bart na de kerstvakantie zich met de prachtige roze “barbie”-bus naar school laten brengen. Dat zal wel erg wennen zijn, want helaas spreekt Bart nog geen frans!